Червена вода в Струма

28/11/2019 15:16 0 Коментирай

Разследват поредно замърсяване на река Струма.

Сигналът е подаден тази сутрин в Басейнова дирекция-Благоевград и в РИОСВ-Перник.

Водата в реката е червено-ръждива. Замърсяването е в района на "Димова махала". Инспектори са взели проби. Към момента не се съобщава по какви причини Струма тече червена, съобщава "Мироглед". Няма данни за мъртва риба в района. Припомняме, преди време Струма бе залята с бяла пяна. Тогава казаха, че е от шампоан. Преди това водата беше жълта и сива.

До момента няма наказани за екологичното замърсяване.

Вчера прокуратурата образува дело срещу собственици на ВЕЦ край язовир "Пчелина".

Прокуратурата е била сезирана с жалба от Сдружение „Балканка“, съдържаща данни за евентуално увреждане на защитена зона „Земен“, причинено от експлоатацията на ВЕЦ „Пчелина“, собственост на „Пауър Туенти Туенти“ ООД.

От извършената проверка по преписката се установява, че контролните органи - РИОСВ-Перник и Басейнова дирекция - Благоевград, са констатирали няколко пъти нарушения при дейността на ВЕЦ-а, а именно - несъобразяване на водовземането с регистрираното ниво на язовира, преработени водни количества над допустимата норма, включително в периода на маловодие и размножаване на рибната фауна, както и неизпълнение задължението за монтиране техническо средство за аерация на водата. Дружеството е било санкционирано с наложени глоби.

Налице са данни за лабораторни анализи, извършени от Изпълнителна агенция по околна среда, на взети през 2017 г. и 2018 г. проби от три участъка на река Струма, съгласно които пробите от района на ВЕЦ „Пчелина“ индикират химично замърсяване, дължащо се на водовземане от придънните слоеве на язовира и изпускането на тези води в реката.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook