Четворен убиец е библиотекар в затвора, моли съда за свобода

06/02/2024 08:23 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Затворник от Дупница, осъден на 20 години затвор за убийството на четирима, иска да излезе предсрочно на свобода. Изтъква, че е възрастен и е болен.

Съдът му отказа на първа инстанция, като решението не е окончателно. „Искам да бъда условно предсрочно освободен. На доста години съм и съм болен. В лична защита ще кажа първо, че съжалявам за деянието си. Това съжаление се породи още, бих казал, часове след извършването му, но никой не е могъл да върне времето назад. Няма един ден, в който да не съжалявам, защото живота ми се обърна на 180 градуса -от служител в банка, стигнах до затвора. Неприятно ми е, тежко е и определено съжалявам. В момента работя като библиотекар и помагам на хората с каквото мога в избора на книги и съвети, особено на по-младите помагам, давам им акъл. Стремя се да помагам на хората. След толкова време в затвора, видях живота и от двете страни. Стремя се да покажа, че съм се поучил и съм извадил поука от единствената ми грешка през живота ми. Неприятна и тежка е, но не мога да върна времето.“ Това е казал пред съда 67-годишният Богдан Димитров.

Той е вкаран в Бобовдолския затвор на 12 ноември 2014 година, след като две десетилетия се укривал от изтърпяване на присъдата си. До момента е излежал фактически 10 години и 7 месеца, а със зачетеното време от работа – 13 години и му остават близо 7.

Съдът прие, че Димитров не се е поправил достатъчно и трайно и отказа да го пусне на свобода. Дупничанинът бе заловен в Румъния през ноември 2014 г. Той получи присъдата си на 30 май 1997-ма, но изчезна от страната. Първоначалната присъда е на Окръжен съд в Кюстендил.

На 10 юни 1994 г. около 1 часа в Дупница умишлено е умъртвил Росица Н. Иванова и внучката й Росица, както и Георги Михайлов, с когото бабата живеела на семейни начала. Имали и гостенин. Тримата обитавали последния етаж на къща в Дупница. Богдан пък малко преди това се е върнал от чужбина и започнал работа в дупнишки завод. Сприятелил се с Георги и често му давал пари назаем, гостувал в дома му. След това отношенията между двамата се влошили. Богдан обвинявал Георги, че не му връща дребните суми, които му е давал.

На 10 юни вечерта Богдан се почерпил порядъчно в местна кръчма. Взел туба с нафта и тръгнал да си отмъщава. По това време на гости на Росица и Георги бил Славчо Скрински, който останал да нощува при домакините. Когато тримата и внучката заспали, Богдан се качил на последния етаж на къщата, залял входната врата с нафта и драснал клечката кибрит. Четиримата, които спели вътре, изгорели от бързо разрасналия се пожар. Съдът даде 20 г. затвор на Богдан за умъртвяване на хората по особено мъчителен за убитите начин и с особена жестокост, припомни "24 часа".

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook