Чипират автомобилите

06/03/2021 13:51 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Поставят стикер с вграден чип при годишен технически преглед на автомобилите у нас. 

"От 12 юли се издават новите удостоверения за преминаване на техническа изправност в една част и нови стикери за преминатия технически преглед. В тези стикери ще се отразява и екологичната група на превозното средство. Вариантът е направен екологичната група да може да се контролира визуално от самия стикер, поставен на предното стъкло на автомобила, както и с чип, който ще бъде вграден в този стикер и ще може да се чете дистанционно тази информация", каза директорът на Автомобилна администрация Бойко Рановски пред БНТ. Автомобилът трябва да е технически изправен, преминал успешно технически преглед, за да получите документ за техническа изправност, а към този документ за техническа изправност ще има и стикер, в който ще се определя и екологичната група.

“След 12 юли всеки, който успешно премине технически преглед, ще получава този стикер и ще му бъде поставян на автомобила. Стикерът ще важи до следващия технически преглед. Ще се поставя на предното стъкло, в средата зад огледалото за обратно виждане”, обясни Рановски

“Екологичната група е различна от екологичната категория, определена от завода производител. Един автомобил, произведен преди около 20 години с определена екологична категория, трябва да видим в коя екологична група според замърсяването ще попадне. Екологичните групи са 5 – петата са електрическите автомобили и хибридните автомобили. Останалите автомобили, които работят на бензин, дизел и газ ще бъдат групирани в останалите 4 екологични групи”, каза Рановски.

Правомощия на кметовете са в определени дни да налагат забрани за определени групи превозни средства, които по време на тези забрани няма да могат да посещават определени части на градовете, но няма да се затварят целите градове.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook