Чудеса в храм на Свети Николай

06/12/2022 08:46 0 Коментирай

6 декември е ден на Свети Николай Чудотворец. Имен ден празнуват Николай, Кольо, Нико, Николета, Ненка и Нина.

Никулден е празник на рибрите, моряците, банкерите. Свети Николай се почита още като пазител на семейството, жилището и добротата. На този ден се украсява и коледната елха. На Никулден се приготвя богата празнична трапеза. Основното ястие е рибата, но най-вече шаранът. Смята се, че шаранът е слугата на светеца.

Житието на Свети Николай дава основание в една молитва той да бъде наречен защитник на вярата и верните, хранител на гладните, веселие на плачещите, одеяние на голите, покровител на плаващите по море, умиротворител на враждуващите, освободител на пленниците и невинно осъдените, ръководител на постниците и монасите, пазител на целомъдрието.

Стотици вярващи се молят за изцеление в "тайната църква" на Свети Николай. Храмът е разположен между град Рила и съседните села Мурсалево, Стоб и Смочево. Местните я наричат "тайната църква", защото е малка и не е сред известните у нас.

Според свещенослужители в Кюстендилско, там наистина стават чудеса. След молитви пред иконата на Свети Николай хора от района, но и от други краища на страната са проходили, а бездетни двойки са се сдобили с рожби.

Съхранени са няколко църковни книги, в които и възрастни и млади са написали своите благодарности към Светеца, тъй като ги е спасил от зло и болести. Дни преди Никулден около иконата на Чудотвореца оставят бележки с молитви за здраве.

Вярващи разказват, че след поклонение в храма, Свети Николай се явявал в съня им и казвал как ще се излекуват и разрешат проблемите си.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook