ЦИК решава казус с откраднати преференции

06/10/2022 18:57 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Разгледаха жалба на кандидат-депутат, в която се твърди за откраднати преференциални гласове на парламентарния вот.

Жалбата е вписана в регистъра на Районната избирателна комисия на 5 октомври. Последвало е заседание на комисията в Кюстендил. Членовете са я отхвърлили като неоснователна.

Ощетената е Радослава Пламен Чеканска под номер 104 от листата на ГЕРБ в Кюстендил. В жалбата Чеканска твърди, че ръководството и членовете на СИК № 104800060 са допуснали фактическа грешка при отбелязване на личните преференции. Сочи се, че 24 предпочитания на гласувалите в дупнишкото село Баланово са вписани в протокола за съпартийката й Михаела Крумова, която е под номер 103.

Горното обстоятелство се потвърждава от приложено към жалбата, заявление подписано от целия състав. Ето какво съобщиха от РИК-Кюстендил:

"След запознаване с жалбата на кандидат за народен представител от листата на коалиция „ГЕРБ-СДС“, Радослава Пламен Чеканска. Комисията по разглеждане на жалбите и сигналите в състав - Добри Божков, Владимир Миланов и Евгения Гергова докладва, че приема същата за допустима, като подадена от надлежна страна с правен интерес от предявяването и, но е извън компетенцията на РИК 10 – Кюстендил. За да извърши желаните от жалбоподателката действия, а именно повторно преброяване на подадените бюлетини, е необходимо РИК 10- Кюстендил да има достъп до изборните книжа, какъвто достъп не е налице", решиха от комисията.

С оглед изложеното, комисия счита, че дори изложените обстоятелства в жалбата на кандидата за народен представител Радослава Чеканска да отговарят на действителността липсва законова възможност РИК 10- Кюстендил да извърши исканите с жалбата действия, същото е можело да се изва именно повторно преброяване на бюлетините подадени от гласоподавателите в СИК № 104800060, с. Баланово. Същото е можело да се извърши преди приемане на протокола от РИК 10 Кюстендил. Водени от горното - комисията по жалбите е отхвърлила жалбата.

Решението подлежи на обжалване пред ЦИК чрез Районна избирателна комисия в Десети изборен район - Кюстендилски в 3-дневен срок от обявяването му, сочи в решението си председателят на РИК Венцеслав Благоев Механджийски.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook