ЦИК с указания за изборите на 29 октомври

15/08/2023 10:59 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Общинските избирателни комисии утвърждават броя на мандатите за съветници. ЦИК разпореди това да стане до 11 септември. Мандатите се определят на базата на броят на населението в общината към 4 август, когато бе обнародван указът на президента за насрочване на изборите за общински съветници, кметове на общини.

От ЦИК са пуснали указание към избирателите и към кандидатите на предстоящите местни избори, в което разясняват прословутото условие, че те трябва да са живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място, за да участват във вота. Това дава три възможни варианта:

- и постоянен, и настоящ адрес на територията на общината, в която ще гласуват.

- постоянен адрес на територията на общината, в която ще гласуват, и настоящ адрес на територията на друга община.

- към дата 28 април да имат настоящ адрес на територията на общината, в която ще гласуват, и постоянен адрес на територията на друга община. В последния случай, за да бъде допуснат да гласува по настоящ адрес, избирателят трябва да е подал заявление (на хартия или по електронна поща) до съответната общинска администрация по настоящ адрес в срок до 14 октомври 2023 г. Така се прави, за да може да бъде служебно заличен от избирателния списък по постоянен адрес.

Гражданите на други страни-членки на ЕС, които имат статут на постоянно или продължително пребиваване у нас, те трябва да разполагат с адрес на пребиваване (адресът, на който лицето е регистрирано при престоя си в България) в населено място на територията на съответната община към 28 април т.г. Те могат да се кандидатират само за общински съветници. Ако избирателят е променил адресната си регистрация в друго населено място след 28 април, той ще има право да гласува по предишната си адресна регистрация, където са включени в избирателните списъци по постоянен или настоящ адрес. Гласува се само веднъж – или по постоянен адрес, или по настоящ адрес. В последния случай, както се спомена, избирателят подава заявление до общината по настоящ адрес до 14 октомври. Не го ли направи в указания срок, няма да може да гласува по настоящ адрес.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook