ДАНС се намеси в аферата с машините за вота

11/11/2021 17:32 0 Коментирай
Снимка бгнес Снимка: бгнес

12 837 са машините, собственост на ЦИК и на държавата. Има достатъчно устройства и за резерв при евентуален нов избор за президент и вицепрезидент, които ще бъдат изпратени в чужбина, тъй като няма технологично време старите да бъдат върнати, обявиха от ЦИК.

Новите машини напълно са изненадали ЦИК, подчерта Цветозар Томов. „Разбрахме за тях от писмо на „Сиела”, изпратено късно снощи. ЦИК разбра за случая и взе две решения – да информира незабавно ДАНС и министър Бойко Рашков, който отговаря за вота. Другото е да се поискат допълнителни обяснения от „Сиела” по повод техните искания, уточни Томов, цитиран от БНТ. Говорителят обясни още, че в писмото на „Сиела” се иска да се използват 427 устройства за ремонт на техниката в изборните секции. От 5 000 тествани устройства в 139 били открити повреди, гласи писмото от него.

„Не става много ясно защо при установени 139 повреди се иска да се използват за ремонт 427 цели машини, които са очевидно тези 199, за които научихме от това писмо, и 228-те, които се оказаха заедно с пратката по договора”, добави той.

Томов беше категоричен, че ЦИК няма да допусне използването на устройства, чийто фабрични номера не са известни и за които няма разрешение за употреба, за каквото и да е, включително и за ремонт.

„Проблемът обаче е, че броени дни преди изборите се създава нарастващо напрежение и недоверие в изборния процес и използването на машини. Всичко, което „Сиела Норма” обяснява в последните няколко дни, би следвало да бъде коментирано с ЦИК много по-рано”, добави той.

Часове преди това собственикът на „Сиела норма“ Веселин Тодоров даде доста объркващи обяснения за новооткритите 199 незаконни машини за гласуване в склад на транспортното училище в София.

„Тези 199 са същите машини, които бяха коментирани като 150, пристигнали на Летище София. Към тях се добавят 36, пристигнали 10-на дни по-рано. Другите 13 са останали от пролетта“. Той подчерта, че на фона на 13 000 машини, доставени на ЦИК, това изглежда доста нормално количество. И изясни, че oбщо 427 машини има за резервни нужди извън склада на ЦИК.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook