Данъчни облекчения за родители

30/11/2023 15:13 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

В сила и тази година данъчните облекчения за работещите родители. Размерът на приспадане на данъците се определя в зависимост от броя на децата, сочат от НАП. Срокът е от 30 ноември до 31 декември.

За едно ненавършило пълнолетие дете е 6000 лева, а сумата за получаване е 600 лева. За две - 12000 лена, като сумата за получаване е до 1200 лева. За три и повече деца - 18000 лева, ще получат до 1800 лева.

Преди да представят необходимите документи за ползване на данъчно облекчение при годишно облагане, родителите трябва да проверят данъчно-осигурителната си сметка. Ако имат неплатени публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение, следва да ги погасят, за да се възползват от данъчната отстъпка.

Наличието на задължения за местни данъци и такси, които подлежат на принудително изпълнение и събиране от НАП, също може да стане причина родителите да не получат данъчното облекчение. 

Родители, които през цялата 2023 година са по майчинство, не могат да ползват данъчните облекчения, тъй като доходът, който са получавали е необлагаем, т.е. не са плащали данък нямат облагаем доход, за който да се ползва облекчението. При тези случаи данъчното облекчение може да се ползва от другия родител. чрез работодателя по основното трудово правоотношение на физическите лица - при годишното облагане на доходите от трудови правоотношения. За целта, родителите трябва да представят на работодателя си декларациите за ползване на данъчните облекчения за деца (по чл. 22в, ал. 8 от ЗДДФЛ Образец 2005).

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook