Деца празнуват Ден на Земята

22/04/2024 09:35 0 Коментирай

Ежегодно на 22 април хора от цял свят и от различни сфери на живота се обединяват в името на Земята. Тази година темата за Деня на Земята е "Планета срещу пластмаси". Благоевградската дирекция на НП "Рила" се включва активно с различни екологични мероприятия в Дупница, Благоевград, Паничище и Самоков.

Инициативата започна в Дупница със съвместна еко-образователна програма с Детска градина „Слънце“ под формата на занимания „Дивата природата" с участието на деца и преподаватели от групите. Експерти на парковата дирекция представиха уникалните природни дадености, животинските и растителни видове и техните местообитания в НП „Рила“ пред младите природолюбители.

Инициативата „Край на пластмасите в името на здравето на хората и планетата Земя" е съвместно събитие с Регионална здравна инспекция – Благоевград с участието на пациенти с Диабет тип 2. С посещение на Национален парк „Рила“ в района на м. Карталска поляна и Резерват „Парангалица“ се цели да се активизира двигателната активност на хората и представи чистата и красива природа на най-големия национален парк в страната.

Празникът ще бъде отбелязан и в Осмо СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград днес, където експерти от дирекцията на парка ще запознаят ученици от 1 и 3 клас с безценното биоразнообразие, съхранявано в дивия свят на защитената територия.

Ден на отворените врати по повод Деня на Земята ще се проведат в Посетителски център – Паничище и Посетителски-информационен център – Самоков от 9.00 до 17.00 часа днес. В центровете посетителите ще имат възможност да се запознаят с величествената дива рилска природа, част от зеленото богатство на планетата. Инициативите, посветени на природозащитната дата ще завършат с провеждане на почистване на туристическа пътека от местността "Бързанска поляна" до хижа „Вада“, на територията на Национален парк „Рила“.

 

 

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook