Ден на двама светци

21/02/2022 09:57 0 Коментирай

Християните почитат двама светци днес. Имен ден празнуват Евстати, Евстатий, Евстатия, Стати, Статко, Тимо, Тимотей. На 21 февруари се прославят Свети Тимотей и Свети Евстатий.

Апостол Тимотей, който бил ученик на Свети Павел. Той бил обърнат в християнството от него по време на първото му мисионерско пътешествие, а при второто си пътешествие великият апостол го взел за свой спътник и ученик. Павел му възлагал важни поръчения. Сведенията, които Тимотей донесъл на своя учител от Солун в Коринт, станали повод за написването на Първото послание до християните в Солун.

Свети Евстатий бил изповедник, страдалец за Христовата вяра по време на десетото гонение против християните. Той бил единодушно избран от християните за епископ на Антиохия. На тази длъжност Евстатий взел участие в Първия Вселенски събор (325 г.) и твърдо защитавал православното учение против еретика Арий. В 326 година той отишъл в Грузия, току-що просветена с християнската вяра, за да постави там пастири за новопокръстените. Като се върнал оттам, той продължавал усърдно да се занимава с делата на Църквата и бил обичан и уважаван от християните като човек, изпълнен с добродетели и дълбока християнска мъдрост.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook