Ден на Гълъбин и водолазите

22/09/2021 10:01 0 Коментирай

Църквата почита Свети Фока, Свети Йона и Преподобни Козма Зографски. Имен ден празнуват Гълъбин, Гълъбина, Гълъб.

По своята душевна и телесна чистота свети Фока бил истински небесен жених - небето възжелало да се съчетае с него и да му възложи венец.

Свети Йона получил дара на пророчеството. Той е покровител на водолазите и подводничарите. Живял в столицата на Асирийската империя Ниневия. Бог го пратил там да се бори с идолопоклонническия живот и да проповядва покаяние.  Но Йона се уплашил, защото знаел, че ниневийците са свирепи хора. Уплашен се качил на кораб и тръгнал в друга посока. Но Бог скоро го наказал за малодушието и непослушанието. Страшна буря се надигнала в морето. Езичниците, които се намирали в него, изплашени почнали да призовават своите богове да ги спасят от смърт. Но бурята ставала все по-силна. Пътниците решили, че са разгневили боговете и хвърлили жребий, за да узнаят кой между тях е грешният човек.

По Божие определение, той се паднал на Йона. Той признал че е съгрешил пред своя Господ Христос и че заради него е пратена тая буря. Моряците хванали Йона и го хвърлили сред вълните. И станало чудо - бурята утихнала. Йона бил погълнат от грамаден кит. По Божия воля той останал жив във вътрешността на кита три дни и три нощи. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook