Ден на Райко и Исидор

14/05/2023 10:09 0 Коментирай

На 14 май се почитат Светите Райко и Исидор. Райко е българин, роден в Шумен. Още като младеж станал майстор златар. Работилница била в центъра на града срещу една турска къща. Девойка, която се влюбила в Райко, но не могла да спечели сърцето му, решила да употреби сатанинска хитрост. Извикала го тя един ден пред портата си под предлог да и вземе мярка за пръстен. Младата туркиня се опитала насила да го вкара в двора си, като при дърпането умишлено паднала по гръб. Завикала неистово, твърдейки, че младият майстор уж се бил опитал да я обезчести, пише в житието на светеца.

Шуменските мюсюлмани веднага хванали набедения в насилие младеж и го отвели пред кадията. Последният, под силното давление на бащата на момичето, му предложил или да се потурчи и ожени, или ще бъде бит до смърт. Христолюбивият младеж отговорил, че предпочита смъртта пред безче-стието. Въпреки многобройните обещания за пари, имот и почести, той не склонил, а само повтарял, че е християнин. Последвали жестоки побои и други мъчения в продължение на два дни. После отново увещавали Райко да се потурчи, но той упорито отказвал. Отново го мъчили и редували увещания с насилия. Мъченията ставали непоносими – дерели месата му, солели кървящите рани и после го горили със запалени свещи и го обезглавили (14 май 1802 г.). Житието му било написано от йеромонах Никифор Хиоски въз основа на сведения на очевидци.

Днес отбелязваме Петата неделя след Пасха. Наречена е Неделя на самарянката, защото в нея се чете евангелският разказ за разговора на Иисус Христос

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook