Ден на силни хора

06/07/2024 10:36 0 Коментирай

На 6 юли се чества Свети Сисой Велики. Имен ден празнуват Валентин и Валентина. Светецът е надарен с благодатна сила от Господ да лекува болни. Вярва се, че помага на бездетните да се сдобият с потомство и го приемат за покровител на децата.

Сисой е бил ученик на Антоний Велики, който го въвел в строг монашески живот. След смъртта на своя учител преподобни Сисой се поселил да живее в една пустинна планина, наречена Антониева, понеже на нея по-рано се подвизавал сам Свети Антоний.

След непрестанни постнически подвизи и молитвени бдения Сисой стигнал до такова духовно съвършенство, че станал незлоблив като дете. Затова Бог го надарил с благодатна сила да изцерява болни, да изгонва нечисти духове и да възкресява мъртви. Цели 60 години преподобни Сисой се подвизавал в пустинята. При него идвали за съвет монаси и миряни от далечни места. За тях той бил извор на жива мъдрост.

Преподобният Сисой се молел постоянно за праведни и неправедни, за богати и бедни, за големци и обикновени хора, за духовници и миряни, въобще за целия свят. На този ден празнуват Валентин, Валентина, Вальо и Валя.

*Валентин идва от латинската дума валенс, която означава силен и здрав. Древните римляни отдавали голямо значение на силата и здравето и тъй като повечето от имената имат древногръцки корени, лични имена с такова значение винаги са сред популярните. Сред славянските народи името Валентин получава широка известност в смисъла на здрав – този, който не го ловят болести и има значение дори на амулет.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook