Ден на велики светци, носи се сладък хляб в храма

27/08/2024 08:09 0 Коментирай

На 27 август се почитат светите Пимен Велики и Фанурий - човеколюбци, откриващи мъдростта и доброто. Прави се сладък хляб.

Пимен се родил в Египет около 340 година. Бил съвременник на Паисий Велики, Йоан Колов и Памво. Още от младини той отишъл да се подвизава в пустинята с двамата си братя. Искреността на Пименовото отричане от света била така безгранична, че той се отказал дори от свиждане с майка си, когато тя дошла да навести децата си в малкия манастир. Преподобни Пимен се славел със строгия си живот и имал много ученици, които наставлявал с голяма мъдрост.

Фанурий е гръцкият светец е изключително почитан в южната ни съседка, където всяко домакинство приготвя и носи в храма „фануропита“. Почти няма семейство, което да не приготвя този сладък хляб. В Гърция вярват, че този светец помага за намирането на всичко необходимо за човека, вероятно заради етимологията на името на светеца, което означава „откриващ“, „правещ явно“.

Но вярващите в България се обръщат към светеца най-вече за откриване на спътник в живота. В България Фанурий се почита много. Икони на св. Фанурий, за които вярващите твърдят, че са чудодейни, има в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий” при Женския пазар и в Обрадовски манастир „Свети Мина“ край София.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook