Депутат: Безумието в горите няма край

11/05/2022 10:54 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Депутатът от ПП Александър Дунчев обвини в безумие ръководни горски кадри в Пиринско. "Безумието в горите няма край. Но това, което видяхме във вододайната зона на селата Горно Дряново и Лещен в община Гърмен е повече от безумие, особено предвид засушаването на климата. Кал до колeне, незаконни сечи, изредени на 50 процента гори с предвидени още 20 процента сечи, маркирани за сеч млади букови групи, вековни борове и биотопни дънери. И всичко това в Натура 2000-зона „Родопи-Западни“ и FSC-сертифицирано стопанство", коментира в социалната мрежа народният избраник, който е бивш шеф на ИАГ.

Дунчев припомни, че след протест и подписка на над 600 жители от село Горно Дряново, както и след парламентарен въпрос на депутатите от ДПС, кметът на селото Ибрахим Пингов успял временно да спре сечите.

"По молба на жителите, извършихме оглед с кмета на горите във вододайната зона и начертахме план, който да гарантира ефективна и дългосрочна защита на вододайните гори на с. Горно Дряново, и който ще помогне в опазването на всички вододайни зони в България. На хората трябва да се обясни, че вековните гори над 100 години притежават най-добрите водоохранни функции, защото короните, стъблата, корените и цялата екосистема играе ролята на сюнгер, задържаща и отцеждаща равномерно и постепенно водата след дъжд, дори в най-сухите лета", коментира депутатът.

Той покани министъра на земеделието Иван Иванов да посетят заедно въпросните места.

“Призовавам земеделският мистър Иванов да дойде с мен и да се убеди в думите ми. В тези райони старите гори опазват водата. Целта обаче е само дърводобив. Извършва се незаконна сеч от няколко големи фирми в страната и всеки един лесовъд, който се изправи срещу тях бива уволняван”, добави Дунчев.

Според него Законът за горите е направен така, че да накаже най-слабото звено в дърводобива и управлението на горите. Това са обикновените работници, които често изобщо не са виновни за всички тези нарушения, а поръчителите – техните шефове, коментира той.

„Докато тези хора биват гонени, истинските поръчители си стоят удобно в столовете и изобщо не разбират, няма никакво наказание за тях. В гората, където бях не беше стъпвал горски служител, защото най-вероятно не смеят. Има натрупани стотици сигнали за незаконна сеч, от които поне 30-40 са с установени нарушения", разкри Дунчев.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook