Депутати с важно решение за военновременните запаси

06/07/2023 14:46 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

В Народното събрание приеха план за действие с военновременните запаси. "За" гласуваха 165 депутати.

Вйзложиха на правителството да ускори процеса по обновяване на военновременните запаси на Министерството на отбраната, представляващи оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, чрез замяната им с новопроизведени. Записано е още да бъдат предоговорени сроковете и количествата по договорите с "Вазовските машиностроителни заводи" при наличие на производствени възможности. Против гласуваха БСП и "Възраждане", а дебатът в зала беше оспорван.

От БСП и "Възраждане" се обявиха против с аргумента, че решението е политическо, а не експертно, а резултатът ще е изпразване на складовете на въоръжените сили в полза на Украйна и намаляване на отбранителните ни способности.
Не беше прието предложението на БСП в парламента да дойдат министрите на отбраната и икономиката, за да обяснят как ще се изпълни приетото решение с аргумента, че вносители са народни представители от три парламентарни групи. Сред тях Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски.

Вместо това в зала отново спориха дали и колко оръжия са изпращани в Украйна във времето, когато министър в кабинета „Петков“ е била Корнелия Нинова. Ивайло Мирчев от ПП-ДБ припомни за това и отхвърли обвиненията: "Какъв ден само… БСП избрахте днес посещението на Зеленски, за да обявите, че сте изпращали оръжия за Украйна. Иначе е жалко, че колегите от "Възраждане" и от БСП опитвате да правите поредното внушение, че се изпразват военните складове. Няма нищо подобно".

В момента депутатите продължават работа по променения от сутринта дневен ред с обсъждане на проекта на решение за възлагане на министъра на енергетиката да проведе преговори с Украйна за продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ "Белене" предаде националното радио.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook