Депутат разкри как се търгува дървесина в ЮЗДП - Благоевград

29/06/2022 15:52 0 Коментирай

Депутатът и бивш шеф на ИАГ Александър Дунчев разкри поредна машинация с търгове на горските. Този път той даде публично за "пример" ЮЗДП - Благоевград.

"В петък в Югозападното горско предприятие са продадени близо 30 хиляди кубика дървесина на корен чрез 3 търга. Цената за около 10 хиляди кубика е била общо 2 милиона лева. Големите пакети и то за дървесина „на корен“ - вид скрита концесия, ограничават конкуренцията, защото се допускат само големи преработватели и то с дърводобивна техника, което си е двойно ограничително условие. Средната продажна цена е стигнала 62 лева /м3, което е с 10 лева над средната начална цена от 52 лева за кубик", информира Дунчев.

"Само дни преди това обаче при реална конкуренция за по-малки пакети от 200 до 3000 м3, предназначени за местни малки преработватели, чрез 6 търга са продадени 5449 кубика от същия тип технологична дървесина на корен за средна цена 93 лева/м3, което е с 44 лева/м3 над средната начална цена от 49 лева", обяви народният избраник от ПП и поясни, че става дума за обекти в санданското село Струмяни, Невестино и Земен.

Дунчев пресмята, че само от тези три търга за 30 хиляди кубика, горската система е пропуснала приход от близо 1 милион лева.

"Ако дървесината не беше продавана „на корен" и беше продавана на по-малки пакети при реална конкуренция, вместо на големи пакети, за които големите преработватели лесно се договарят. Същите големи преработватели, които притискат агро-министъра да възстанови сечите във вековни гори и да пуска големи пакети дървесина специално за тях", обясни бившият шеф на горските.

Дунчев обяви също, че десетки служители в системата на горите са протестирали за увеличение на заплатите с актуализацията на бюджета днес. "Вчера питах колегите в Промяната, но ме порязаха с въпросите - първо реформирайте горската система, защото тече като пробит петролен варел! Какво стана с корупционните схеми, които разкри? С мерките ни срещу източването на милиони чрез нагласени търгове за дървесина? С изваждането на Агенцията по горите от МЗХГ? Навсякъде поголовни незаконни сечи, подхванаха и вековните гори? А ловните концесии на олигарсите"?“

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook