Директорът на ЮЗДП - Благоевград отрече незаконна сеч

12/05/2022 09:16 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Дамян Дамянов, директорът на ЮЗДП-Благоевград, опроверга данни за поголовна сеч във вододайни и санитарно-охранителни зони. Информацията изнесе преди дни депутатът от ПП Александър Дунчев, който е бивш шеф на ИАГ.

"Не е вярно, че във вододайната зона на селата Горно Дряново и Лещен се извършва незаконна сеч. Заместник-министър Стефан Бурджев е посетил района в края на месец март и сечта там е била забранена", припомни Дамянов. Той обясни, че повредите върху 2/3 от площта на „Държавно горско стопанство Гърмен“ са причинени от снеголом, а инвентаризираните над 150 000 куб.метра повредена дървесина се усвояват през последните 3 години.

"По тази причина част от насажденията в района са с нарушена структура и забавено възобновяване. С оглед спецификата на района и съобразно разпоредбите на Закона за горите, площите ще бъдат възобновени", обясни горският шеф в Пиринско.

"Подотдели  187 „м" , 188 „б" и 188 „д"  не попадат във  вододайната зона на селата Горно Дряново и Лещен и за тях няма въведени ограничения. Ако в насажденията е установена сеч на маркирани млади букови дървета, то те са били пречупени и повалени от снеголома. Здрави букови дървета нито са маркирани, нито са незаконно отсечени", каза Дамянов и подчерта, че в тези насаждения са извършвани проверки от различни институции и не е констатирана незаконна сеч.

"Планираните възобновителни сечи са съгласно утвърдения горскостопански план на ДГС Гърмен от 2020 година. Маркираните за сеч насаждения са с наполовина намалена интензивност спрямо планираните по горскостопанския план сечи. Служителите на „Държавно горско стопанство Гърмен" през 2021 г. са маркирали за сеч 2 935 куб. метра от пет насаждения, попадащи в пояс II на санитарно-охранителната зона, при планирано по горскостопански план ползване от тези насаждения в размер на 4 600 куб. метра", каза още директорът на ЮЗДП. 

За планираните сечи в тези насаждения са извършени проверки от Изпълнителна агенция по горите,  Югозападно държавно предприятие, гр. Благоевград, Икономическа полиция –  Благоевград, РИОСВ – Благоевград и Басейнова дирекция „Западно беломорски район". При проверките не са установени нарушения от „Държавно горско стопанство Гърмен", свързани със стопанисването и ползването на горите. В маркираните насажденията не е извършвана сеч, а само е планирана и действията по сключените след проведени състезателни процедури договори за добива и за продажбата на дървесината от маркираните насаждения е спряна, категоричен е Дамянов.

Във връзка с допълнително получен сигнал за извършвана сеч от обекта в периода 26-27 февруари, той коментира, че на 1 март е извършена втора проверка с обход на терен на всички насаждения от обекта при снежна покривка от около 30 см, при което е установено, че сеч и извоз от обекта не са извършвани. "Обходени са и разположени в близост насаждения, част от други действащи редовни и преходни обекти извън вододайни зони, при което е установена извършена редовна сеч и последвала експедиция на 26 февруари на дървесина от насаждение с повреди от снеголом и снеговал.

На 29 март служители на ИАГ и полицаи от Благоевград са извършили нова теренна проверка във въпросните подотдели, при която не са установени нарушения", обясни Дамянов. По отношение твърденията за извършени нарушения извън гореописаните насаждения, попадащи в санитарно-охранителната зона, той пое ангажимент да бъде извършена проверка.

 

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook