До 1350 лева бонус за семейство с три и повече деца

28/11/2021 15:53 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

До 450 лева над заплатата за декември може да зарадват много семейства с едно дете. За родител на две деца бонусът ще е 900 лева, а на три и повече е 1350 лева.

Тези неочаквани придобивки всъщност са данъчни облекчения, които бяха гласувани още миналата година, но ще се ползват за доходите от тази година, поясняват от НАП.

Първи отстъпката ще усетят родители, които са решили да ползват данъчните отстъпки за деца чрез работодателя си по основния трудов договор.

Всяка година от 30 ноември до 31 декември фирмите приемат от своите служители декларации за ползване на тези данъчни облекчения. После до 31 януари работодателите правят данъчно изравняване на трудовите доходи от предходната година като приспадат и отбивката за деца. В повечето случаи се получава надвнесен данък и работодателите възстановяват разликата като я прибавят към декемврийските заплати, които обикновено се получават през януари. В следващия месец работодателите си прихващат изплатените суми от авансовия данък, който трябва да преведат към НАП, пише sega.bg. До миналата година тези суми бяха едва 20 лв. за едно дете, 40 лв. за две и 60 лв. за три и повече деца. Сега обаче данъчното облекчение е многократно по-високо и вероятно изплащането му ще затрудни много работодатели.

За всички родители, които няма да ползват отстъпката чрез работодателите си, остава в сила вторият вариант - да го поискат при подаване на данъчната си декларация до 30 април следващата година. Това може да направи само единият от двама родители. Тогава той ще намали данъчната основа от доходите си с 4500 лева за едно дете, 9000 лв. за две и 13500 лева за три и повече деца. Така на практика налогът му ще падне съответно с 450 лв., 900 лв. или 1350 лв. При тези многократно завишени размери на отстъпката, в преобладаващата част от случаите ще е налице надвнесен авансово данък и НАП ще възстанови разликата по банковата сметка на данъкоплатеца.

Припомняме, че новата преференция изненадващо бе гласувана от управляващото мнозинства ГЕРБ-Обединени патриоти в края на миналата година, при това ще важи само за доходите, получени през 2021 г. По време на преговорите по темата Финанси между евентуалната бъдеща коалиция - ПП, ИТН, БСП и ДБ, стана ясно, че тези по-високи данъчни облекчения за деца ще са в сила и догодина - за доходите, получени през 2022 г.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook