Добре дошла, пролет!

20/03/2021 11:26 0 Коментирай

Астрономическата пролет е днес. У нас тя настъпва в 11.37 часа. Това е и един от двата дни в годината, в които продължителността на деня и нощта са приблизително равни. Пролетта е сезонът, които най-често свързваме с пречистването, с отърсването от старите духовни и физически товари, с обновлението, промяната и новото начало.

Пролетното равноденствие или първият пролетен ден може да е на различни дати в различните години – 19, 20 или 21 март. Причината е в различната продължителност на годината според Григорианския календар, както и географското положение. 

На 28 март се преминава към лятното часово време. В неделя от 3.00 часа през нощта, преминаваме с един час напред - от 3.00 става 4.00 часа.

През октомври към зимно часово време. Сменяме времето и в неделя, 31 октомври 2021 година от 4:00 часа през нощта, когато сменяме часа с един назад.

България още не е решила дали оставаме на лятно часово време или на астрономическо часово време. Според проведени анкети повечето българи искат да останем на лятно часово време. Ако това се случи за последен път ще въртим стрелките през март 2021 година. В случай, че се реши да останем на астрономическо часово време, за последен път ще се сменя часа през октомври тази година.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook