Добринище на протест срещу решение на ОбС- Банско

04/01/2023 16:26 2 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Хората в Добринище се стягат за масов протест заради решение на общинарите в Банско. Недоволството е заради предстояща промяна на Общия устройствен план на планинския град, гласувана на декемеврийската сесия на ОбС-Банско. Съгласно решението, 160 декара от Добринище стават урбанизирана територия и предстои голямото презастрояване, което ще изяде поминъка на местните къщи за гости и ресторантчета.

"Местността Логовете от територия за спортна инфраструктура се превръща в урбанизирана територия, без да е направено обществено обсъждане по въпроса и без да има направена оценка за въздействието върху околната среда на тази промяна. Ще обжалваме! Жалбата можете да изтеглите от тук https://we.tl/t-VlZTTkEDzj", публикува един от организаторите Георги Пчелин в социалната мрежа.

"Всеки един гражданин на Добринище може да я изпрати до областния управител Стоян Христов. Добавете вашите имена, адрес и телефонен номер в началото и в края на документа. Жалбата е изготвена от адвокат, а срокът за обжалване изтича на утри на 5 януари", напомни Пчелин.

Областният управител в Благоевград може да спре процедурите, имаме реален шанс - колкото повече хора изпратят жалбата, толкова по-добре", коментира организаторът.

"Аз ще изпратя жалба и до Административния съд, но там вече има такса от 10 лева, така че който има желание да изпрати жалба и до АС, ще трябва да направи банков превод към сметката на съда и да приложи платежното нареждане заедно с жалбата. Ако имате желание да изпратите и тази жалба - свържете се с мен за образеца. Исканите параметри на застрояването до 10% ще унищожат частично гора, която в по-голямата си част е горскостопанска зона към „ДГС Добринище” и е с 80-годишни дървета. Новоизградената легловата база ще нарасне до стотици спални места, без да има осигурени възможности за водоснабдяване и канализация", се сочи в позицията.

С това си действие Общински съвет – Банско насочва потока от туристи към леглова база в този нов урбанизиран район край начална станция на лифта, на 12 км от Добринище, с което ще лиши града ни от препитание и поминък“, се казва в жалбите. „След като съветниците промениха ОУП, в местността Логовете вече може да се строят хотели, заведения, магазини – каквото се сетите. Застрояването на 10% от площта значи, че ще се унищожи голяма част от гората, която е от ела и е на 80 и повече години, и поляни за отдих. Освен това не се знае кои ще са новите инвеститори и в какви ръце ще попадне бъдещето на местността. И най-важното – туристите ще са насочени предимно в новопостроения курорт и в града ни вече няма да стъпи никой – всички туристи ще отиват направо горе“, обяви Георги Пчелин.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Ми -
    Не веднъж сме спали в супер къщи, със супер условия. Аз пък не идкам да спя в гнусен хотел на някой алчен бански/или друг боклук. На Добринище чара му е в това, че не е застроен коптор за чалгари. Ходете си в противното Банско. Аз там не съм стъпвала от 13год.,заради противната им лакомия. Дадох си дума и не съжалявам. Напълно подкрепям хората от Добринище и им желая успех с мафията.
  2. Анон -
    А защо да не отиват направо горе. По-удобно ще им е на туристите. И няма да спят в умирисаните ви къщи и да се хранят в подземните механи като някви партизани.

Социално

новини благоевград facebook