Допълнителни специалности за учениците в Пиринско

08/02/2024 17:09 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Броят на училищата, които са с държавен прием на ученици след VII клас е 60, разпределени в професионални и профилирани гимназии, средни и обединени училища. Предложени са общо 121 паралелки с 3146 места в тях при пълнямост 26 ученици, информираха от кабинета на областния управител Мария Димова.

На територията на Благоевградска област  се обучават 2944 ученици. По-малко са със 147 в сравнение с предходната година.

Предвижда се разкриване на 2 паралелки с 52 места при клас от 26 ученици – една паралелка в ПМГ „Акад. Сергей Корольов“ в Благоевград и една паралелка в ПМГ „Яне Сандански“- Гоце Делчев.

В X клас в обединените училища през учебната 2023/2024 г. се обучават 72 ученици, разпределени в 5 паралелки в общините Сатовча, Симитли и Гърмен. Предложение за допълнителен държавен план-прием е направено от НПГ „Димитър Талев“- Гоце Делчев, за приема на учениците от ОбУ „Христо Ботев“, и в селата Долно Дряново, Дъбница. Там ще има две паралелки по специалност „Програмно осигуряване“ от професия „Програмист“.

Комисията одобри обучение по 3 нови за областта специалности от професии – "Съдебен служител"/специалност "Съдебна администрация", „Техник - механизатор“/ специалност „Механизация на горското стопанство“ и "Социален асистент"/ специалност "Подпомагане на възрастни". Дуална форма на обучение предлагат Благоевградска професионална гимназия „Ичко Бойчев“ и СУ „Антон Попов“- Петрич.

До края на месец април Министерството на образованието следва да утвърди държавния план-прием и допълнителния план-прием за следващата учебна година.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook