ДПС обяви план за правителство

04/05/2023 12:10 0 Коментирай

От ДПС обявиха настоящите си намерения за съставяне на правителство.

Залагат на осъществяването на първия мандат, който предстои да бъде връчен на ГЕРБ-СДС. Преговори с ПП-ДБ за техния проектокабинет, воден от Николай Денков, движението няма намерение да води.

Това се разбра от срещата между представители на ГЕРБ-СДС и ДПС тази сутрин. Тя не беше лидерска – не присъстваха партийните водачи Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ. Това е първата от поредицата консултации, които герберите организират с парламентарните формации, след като стана ясно, че ПП-ДБ няма да се съгласи на общо управление. На срещата водачът на герберските депутати Десислава Атанасова повтори формулата, на която формацията й залага – правителство на споделената отговорност, в което да се включат всички политически сили, без десницата, която отхвърли такъв вариант. По думите й, политиците трябва да вземат заедно „трудните и непопулярни решения“ за излизане от кризата.

Атанасова представи накратко програмата на герберите. Това е същият документ, с който се явяват на избори от миналата година насам, озаглавен „България след кризите – План за възстановяване“. Тази програма е предвидена за 4-годишно управление, но Атанасова изтъкна, че ГЕРБ-СДС е готова да обсъди варианти за управление, което да бъде лимитирано – като време и приоритети.

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев, който водеше преговорите от името на партията си, започна с това, че движението е отправило покана към ПП-ДБ да проведат разговори. Десните обаче не отклинали на призива. Това очевидно е подразнило депутатите от ДПС, защото Цонев заяви, че реализацията на правителство с втория мандат, който трябва да отиде при ПП-ДБ, е невъзможна.

Той наблегна, че всички формации носят отговорност за излизане от кризата, но отговорността на ГЕРБ-СДС е най-голяма политическа сила. И гарантира, че ДПС ще участва „много конструктивно“ в разговорите, иначе няма да може да обясни на избирателите защо политиците ги пращат на шести поред предсрочни избори. Днес предстоят разговори с БСП в 13 часа и с ИТН в 15 часа. В петък герберите ще имат среща с представители на „Възраждане“ в 11 часа, пише Сега.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook