Дядо Евлогий: Без молитва нищо не се постига

23/11/2020 18:49 2 Коментирай

Рилската света обител и в месеците на пандемия остава предпочитано място за много вярващи. Игуменът епископ Евлогий смята, че епидемията от коронавирус е изпитание за всички човеци, съветва да търси общение с Бог.

"Нека всеки човек да се обърне с лице към собствената си съвест и да моли Бога за прошка за волните и неволните грехове, които е извършил. И да се молим всички по-скоро да отмине това бедствие. Дори и уседнали в домовете си заради страха от епидемията, не забравяме да търсим Бога там, където искрената ни молитва се чува най-добре", зяви игуменът на Рилския манастир.

"Без молитва нищо не се постига. В годините на изпитания в миналото, когато в района е имало чума, холера и други подобни епидемии, именно молитвата е помогнала да се преодолеят тези изпитания чрез участие в общите богослужения. Светата литургия се отслужва за всички християни, но който не е в състояние да посети някой от Божиите храмове или Свети обители, може и в дома си да се моли. Домашната молитва също има своето голямо значение за всеки християнин, за всеки един човек", вярва епископ Евлогий.

"Това е добре не само за Светата обител, но и за всеки човек да намери съприкосновение с Бога, утеха, подкрепа, надежда. Разбира се, като се спазват всички мерки и хигиенни изисквания, които са установени за цялата страна. Ние каквото е необходимо, го правим – постоянно се извършва дезинфекция в храма, на входа имаме поставена специална изтривалка с дезинфекционен разтвор. Иконите също редовно се дезинфекцират, както и всички дървени части в храма, до които богомолците имат допир, дървените тронове за сядане, парапетите", коментира дядо Евлогий пред специализираното издание Добротолюбие.

 

"Рилската света обител е изградена по време на турското робство в днешния си вид с изключение на Хрельовата кула, която е от времето на цар Иван Шишман. Нашите предци в много по-трудни обстоятелства са се грижили за нея – да я възобновят след погромите по време на робството, да изградят днешния й вид независимо от недоимъка, от лишенията. От нас се изисква да продължим това дело и независимо от епидемията да поддържаме Светата обител в изряден вид, за да я съхраним за поколенията. Всеки, който желае да пренощува в манастира, е добре дошъл, уверява епископ Евлогий.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Петричанин -
    Прав е отеца.Да е жив и здрав и се моли за нас Бог да ни прости и опази от Злото.
  2. амин -
    Боже, пази ни Амин

Социално

новини благоевград facebook