Дядо осъди банка за дискриминация

09/01/2020 09:37 0 Коментирай

Възрастен мъж вкара в съда и спечели дело срещу банков клон.

84-годишният Христо П. от благоевградското село Селище получи обезщетение в размер на 2000 лева по Закона за защита от дискриминация.

Възрастният мъж, който се придвижва само с инвалидна количка, заведе граждански иск заради неосигурен достъп на хора с увреждания до кредитната институция в Благоевград.

През 2017 година дядото, придружен от дъщеря си, два пъти правил опити да влезе в банковия клон, за да си направи депозит.

Той избрал да отиде в банката, намираща се на улица "Крали Марко", воден от идеята за изгодните лихви. Множеството стълби и липсата на изградена естакада не му позволили да влезе в сградата. Мъжът се почувствал „втора ръка“ човек и решил да съди банката за 4800 лева.

Окръжен съд Благоевград, с председател и докладчик окръжен съдия Владимир Ковачев, осъди банката да заплати на ищеца сумата от 2000 лева, заедно със законната лихва върху нея, считано от 18.12.2017 година до окончателното изплащане, като отхвърли претенцията за разликата между присъдените 2000 лева и претендираните 4800 лева.

Банката е осъдена и на основание чл. 71, ал. 1, т. 2 от Закона за защита от дискриминация, а именно - да изгради и поддържа архитектурна среда, която да не затруднява достъпа на лица с увреждания до клона й в гр. Благоевград.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook