Дядо Серафим благославя в 100-годишен храм в Бараково

16/10/2020 17:17 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Бараково чества 100 години на храм "Успение на Пресвета Богородица". Празникът започва на 17 октомври с вечерно богослужение.

В недея е кулминацията. Сутрешната литургия е в 7.00 часа в храма. Службата ще води лично Неврокопският митрополит Серафим.

Преди обяд предстои откриване на музейна сбирка от създаването на храма, обновяването, тържественото освещаване.

В 12.00 часа е музикалната програма. Следва представяне на традиционни местни ястия, приготвени от хората в Бараково. В 13.00 часа е раздаването на осветен курбан за здраве и благополучие.

Историята на бараковския храм е впечатляваща. С решение на църковното настоятелство в близкото до Благоевград село решили да преминат през 1894 година минава в Неврокопската епархия. Църквата е построена в османско време като митническа сграда и е разположена веднага вляво след моста на Рилската река, по която до 1912 година минава османско-българската граница. След освобождението на Бараково през Балканската война, в 1912 година сградата е преустроена.

Храмът бил осветен в 1920 година от митрополит Макарий Неврокопски. В храма служи свещеник Аврам Младенов.

За строежа е използван дървен материал, обработен и дарен от Балабановата фабрика, която в този период е най-големия завод за производство на хартия на Балканския полуостров и се намира в землището на Бараково, в близост до храма.

През 2014 година църквата „Успение Богородично” посреща новоизбраният Неврокопски митрополит Серафим. На 24 януари след поклонение пред мощите на Свети Йоан Рилски, владиката е посрещнат тържествено в Бараковската църква. 

Сградата и двора са добре поддържани, изградена е чешма с икона на Иисус Христос. От 5 години към църквата се провежда неделно училище за деца и възрастни. Певци към храма са момчета завършили семинария. Църковното настоятелство е подело инициатива за възстанояване на старата църква в местността „Църквето” и започва през 2013 година да раздава благословен курбан в деня на Свети Теодор Тирон.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook