Джамбазки с важна информация за Шенген

27/06/2023 15:35 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

България трябва да влезе в Шенген до края на годината, обяви евродепутатът Ангел Джамбазки. 

"В резолюция, приета днес, с 25 гласа "за", 0 "против" и нито един въздържал се, членовете на Комисията по петиции на ЕП призовават да гласува до месец декември тази година в подкрепа на приемането на Румъния и България в Шенгенското пространство. Смятат, че и двете страни са изпълнили необходимите изисквания за прием. Европейският парламент за пореден път оказва подкрепа на справедливата борба на двете държави за присъединяване към шенгенското пространство", обяви Джамбазки.

Гражданите на България и Румъния продължават да са дискриминирани, тъй като се сблъскват с ежедневни забавяния, бюрократични затруднения и допълнителни разходи, когато пътуват или правят бизнес в чужбина. Особено видна е тази дискриминация през летния сезон, когато десетки хиляди автомобили са принудени в разгара на туристическия сезон да чакат на шенгенските граници на двете страни, като по този начин губят пари, време и повишават въглеродния отпечатък на пътуванията си. Тази дискриминация се дължи на вътрешнополитическите цели на определени партии в някои от страните членки.

"Разширяването на Шенгенското пространство в Югоизточна Европа ще отвори нови логистични маршрути за транспорт на стоки и ще създаде конкуренция за редица западни фирми. Явно освен чисто политическите причини за отказа за приемането на България и Румъния в Шенген, съществуват и икономически интереси. Радвам се, че всички европейски представители от България успяхме да обединим усилия за тази национална кауза, тъй като имаше и реална опасност България и Румъния да бъдат разделени по пътя към Шенген", коментира българският представител в ЕП и съпредседател на ВМРО - БНД Ангел Джамбазки.

В момента всички държави членки на ЕС с изключение на България, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенската зона за свободно пътуване, която включва също и държави извън ЕС -Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Европейската комисия оцени, че България и Румъния са готови да се присъединят към Шенген, а Европейският парламент многократно е подкрепял тяхното присъединяване. Предстои ЕП да гласува настоящата резолюция в рамките на пленарното заседание на 10-13 юли 2023 г.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook