Ефективен протест на аптекари

03/07/2024 09:02 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Фармацевти организираха протестни действия. Целта им е този път да изразянт недоволството си от държавата и НЗОК с ефективно гражданско неподчинение. Аптеките в Благоевград и региона няма да работят два часа днес. Колегията в Пиринско е предвидила това да се случи между 16.00 и 18.00 часа.

Протестът е срещу Наредба номер 4. Ако влеце в сила, това означава, че ще започнат масови фалити. Фармацевтите се заканват да прекратят всякакви договорености с Националната здравна каса.

Фармацевтите са за отпаднето на ограничението на една рецепта да се предписват до три лекарства, свързани с лечението на до три различни заболявания. Другото предложение е електронните рецепти да могат да се изпълняват частично в различни аптеки или в една аптека, в рамките на давността на предписанието.Досега Здравната каса плащаше на аптеката по 5 лева на обработена рецепта, на която са изписани напълно заплатени от НЗОК лекарства.
Ако промените влязат в сила, НЗОК ще плаща 5 лева на ЕГН, а не 5 лева на рецепта, считат от БФС. Това ще доведе до намаляване на заплащането на аптеките, тъй като се променя моделът на финансиране по средата на годината, което е напълно неприемливо, твърдят от бранша. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook