ЕК санкционира държави, наложили глоби на български тираджии

23/09/2021 17:58 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Европейската Комисия готви санкции към държавите, които неправомерно налагат глоби на тираджии и изискват от тях да доказват с документ къде са извършили своята регулярна седмична почивка. Сред тях са и доста български международни шофьори.

В писмо до евродепутата и лидер на ГЕР в Благоевград, Андрей Новаков, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се ангажира ресорните служби да извършат проверка и да влязат в контакт с властите в държавите-членки, от които има получени сигнали. Конкретен резултат по предприетите действия се очаква максимално скоро.

През месец юли Новаков сезира Еврокомисията по повод многобройни сигнали от потърпевши български шофьори, глобени с хиляди евро заради липса на документ, с който да докажат пред националните власти, че са извършили седмичната си почивка извън камионите.

Припомняме, миналата година ЕС въведе „Пакет Мобилност 1“, който налага допълнителни регулации в международните товарни превози и условията за работа на водачите на камиони, припомнят от пресцентъра на ГЕРБ.

Регламентът забранява на товарните шофьори да спят в кабините на превозните средства и изисква регулярна седмична почивка за водачите в подходящи условия и с установени стандарти за настаняване и хигиена. В официалното тълкуване на разпоредбата Европейската комисия отбелязва изрично, че шофьорите не са длъжни да доказват къде са прекарали тази почивка и властите в отделните страни-членки не могат да изискват от тях документи за това.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook