Екипът "Стоянов" похарчил незаконно над 4,3 милиона лева

13/02/2024 15:09 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

АДФИ установи липса на парични средства в благоеградската хазна. 4 322 263 лева, отпуснати за укрепване на свлачището над Благоевград, са били усвоени незаконно, а ремонт по трасето за "Бачиново", до днес няма. Данните обави градоначалинкът Методи Байкушев. Той е категоричен, че финансовата гимнастика е по времето на предшественика му Илко Стоянов.

Милионите, както е известно, бяха отпуснати извънредно от МС през 2021 година. Издейства ги детронираният предсрочно Румен Томов.

Според Байкушев, това е грубо погазване на бюджетната дисциплинаот страна на Стоянов. Съставеният акт за установяване на нарушение е за това, че в качеството си на кмет на Общината, Стоянов е променил предназначението на отпуснатите средства и е допуснал да се използват за текущо финансиране, което не е свързано с конкретния доклад“, допълни Байкушев.

От доклада на финансовата инспекция ставае ясно, че не са били налични като преходен остатък от 2021 година насам. Байкушев подчерта, че няма как да се каже за какво точно са били похарчени парите, тъй като средствата постъпват в обща сметка.

"През март 2023 година Общински съвет е утвърдил преходните остатъци и те са 470 000 лева от държавно делегирани дейности и нула лева за местни дейности, което означава, че парите ги няма. Това категорично опровергава твърденията на Стоянов, че парите са налични по сметките на Общината“, обясни Байкушев.

По думите му, констатацията поставя общината пред неотложния ангажимент да осигури тези отклонени средства. "По закон имаме само две възможности – или да платим средствата по проекта на изпълнителя по договора за обществената поръчка, или да върнем сумите на държавата. Трети вариант няма. Няма как да ги отпишем, няма как строителя или държавата да забрави за тях“, поясни Байкушев.

Припомняме, че средствата бяха отпуснати на Община Благоевград в спешен порядък, след писмо от кмета Румен Томов от януари 2021 година, в което той моли да бъдат отпуснати 4 687 000 лв. Парите са преведени на общината на 12 февруари 2021 година. Остават там до 19 октомври 2021 година, когато тогава действаящия кмет Илко Стоянов, със своя заповед разпорежда прехвърлянето им за местни дейности.

В момента тече проверка за разходваните средства при ремонта на НЧ "Никола Вапцаров" и изграждането на улица "Промишлена".

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook