Екскмет на Благоевград: Байкушев крие за 3,6 милиона лева

17/12/2023 16:23 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Бившият благоевградски кмет Илко Стоянов обвини сегашния Методи Байкушев за лъжливи изявления относно финансовото състояние на общинската хазна. Даде категоричен пример с парите за улица "Промишлена", която блатгоевградчани чакат от години.

"След един месец търсене, Байкушев все пак успя да намери къде са парите за улица "Промишлена". И то без помощта на АДФИ, без помощта на каквито и да е институции. Като един истински детектив, много по-добър от Шерлок Холмс и Еркюл Поаро, действайки със замаха на Батман и Супермен! И къде мислите, че бяха тези пари", попита Стоянов чрез страницата си във фейсбук.

"В Министерство на регионалното развитие и благоустройството! Да, точно така, в МРРБ. И никой, никога не ги е изнасял в торби и джобове. Един месец лъжи и словоблудства за “дупки”, за липсващи милиони, за липсващи пари и накрая - хоп, близо 3 600 000 лева се оказват налични в МРРБ. Докато Байкушев се правеше на разследващ във фейсбук и не спираше да лъже, от МРРБ взели, че му се обадили да отиде в София, за да подпише вече готовото споразумение. Институциите така работят, защото тях не ги интересува името на кмета, а дали се е изпълнявал проектът. Не знам дали Байкушев е извикал по-силно от Архимед “Еврика”, след като се е сдобил с тази информация, но е доста вероятно да си е помрънкал малко, за да спази стила си на управление. Това което знам обаче е, че на 12 декември е подписал получаването на парите. Въпреки това, малкото (по морал) човече продължава оглушително да мълчи и да крие от обществото, че тези пари са налични", написа Стоянов.

Публикуваме позицията му без редакторска намеса:

"Защо крие ли? Защото ако каже истината, няма как да продължи да пише лъжливите си злобни статуси, внушаващи апокалиптични картини, с които да плаши хората. С всеки изминал ден, Байкушев разширява във въображението си така наречена от него “финансова дупка”, забравяйки че самият той се разплаща от известно време. Когато встъпи беше 7 милиона, след месец стана 51 милиона, а след няколко дни, когато гласуват повишението на данъците сигурно ще е преминала 100 милиона. Нито един жител на Благоевград не е длъжен да търпи комплексите и нарцисизма му. Но когато един човек е неспособен да гради, започва да се оправдава и да агресира към другите, за да измести фокуса от собствената си некадърност. Такава пиар стратегия сигурно ще работи за известно време, но няма как да издържи на времето и фактите.

Щеше да бъде забавно да следим нефелните опити на Байкушев да се учи какво работи кметът, но за съжаление няма как да се усмихваме на действията му: заем, вдигане на такси, данъци и после пак заем. Това е бъдещето, на което той обрича Благоевград.

Само нямам още отговор за себе си на един въпрос: умишлено ли лъже Байкушев или просто е неспособен?
А може би пък и двете са верни! Тази улица е от изключително значение за развитието на Благоевград, затова призовавам Байкушев да спре с онлайн управлението и да се захване с истинска работа. Време е да замени оправданията с реални действия, защото строежът е спрял, но времето не спира. Трябваха му само няколко дни, за да започне разрушението на индустриалните зони, но се надявам, че няма да си позволи да постъпи по същия начин и с ул. ”Промишлена”. Ако не знае как да се справи, нека попита! Ще му помогна чистосърдечно, като нямам нищо против той да си стои в кабинета, да се снима с Библията и да пише във фейсбук", коментира Илко Стоянов и цитира Библията - По делата им ще ги познаете. Два часа по-късно градоначалникът Методи Байкушев отговори подобаващо, също във фейсбук:

Накратко, улица „Промишлена“ струва около 7 милиона лева. Парите са изцяло целеви от МРРБ и се превеждат на Общината на две части:
1. Първата част от 3,5 милиона лева е преведена на Общината през 2022 година с 4 отделни превода. От този транш от 3,5 милиона, са преведени на строителя в аванс от 1,5 милиона лева - през този месец юли. Останалите 2 милиона лева трябва да се намират по сметките на Общината, за да бъдат платени на строителя, когато той актува строителни работи на тази стойност. Тези ДВА МИЛИОНА ЛЕВА НЕ СЕ НАМИРАХА по сметките на общината, когато встъпих в длъжност, заяви днес Байкушев. Ето още от изявлението му:

"2. Втората част е от 3,5 млн. лв. За тази втора част тази седмица подписахме споразумение с МРРБ и очакваме да ни бъдат преведени. Това са парите, които трябва да платим на строителя, когато изпълни втората част от работите и завърши обекта.
В днешния си пост, неразумно разчитайки, че благоевградчани са с къса памет, г-н Стоянов твърди, че вторите 3.5 млн. лв., за които подписах споразумение с МРРБ, били онези, преведени на общината през 2022 г. и те, видите ли, се били намерили.

Не, не са се намерили парите, г-н Стоянов. ДВАТА МИЛИОНА ЛЕВА ОТ ПЪРВИЯ ТРАНШ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЛИПСВАТ. Защото сте ги похарчили.
Общият размер на финансовата дупка в община Благоевград, която наследих, е в размер на 51 млн. лв. Харчени са целеви пари по проекти, харчени са парите за държавно делегирани дейности на училища, детски градини и социални дейности, вземани са глупави заеми за проекти, за които е могло да се намери европейско финансиране, затлачени са проекти, по които имаме и ще имаме още финансови корекции, или се налага да правим разходи за собствена сметка, „закачени“ са да чакат по няколко фактури десетки доставчици, не са плащани задължения към РИОСВ и НАП.
Изобщо община Благоевград е била подложена на целия спектър финансови експерименти. Това не са просто лоши решения. Това са живи пари, които са излезли от джоба на гражданите на Благоевград в погрешната посока. Плащаме данъци и такси, които вместо да отидат по предназначение, отиват за глупости. И ще продължи да е така още дълго, докато се възстановим от тази финансова катастрофа.

Заради всичко това и заради абсурдно високото ниво на наглост на г-н Стоянов, от днес нататък ще се обръщам към него с името, което най-добре го описва – Гробокопачът на Благоевград. Действията и бездействията на този човек поставиха Благоевград в аналогична ситуация на тази, в която се намираше държавата през 1997 г. Огромната задлъжнялост на общината няма как да бъде преодоляна, освен с привличане на средства по смислени проекти, привличане на инвестиции, драстично съкращение на разходите, рефинансиране и разсрочване на глупаво взетите дългове и разумна промяна на общинските данъци и такси. Това и ще правя. Отговорно, прецизно и прозрачно. Прилагам платежните, с които МРРБ е превело 3,5 млн. лв. към общината и това, с което общината е превела 1,5 млн. лв. на изпълнителя на улица "Промишлена", обяви Байкушев.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook