Екскметът Камбитов се разграничи от Илко Стоянов за заборчаването на Благоевград

09/01/2022 11:43 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов се разграничи от настоящия Илко Стоянов. Това стана по повод намерението на Стоянов и екипа му да се изтегли кредит от 29 милиона лева, който за 20 години става 40 милиона лева. Както вече информирахме, целта е да се направи нов закрит басейн със спа-център и аквапарк, и обновяване и разширяване на парк Бачиново.

"С интерес следя дискусията и дебатите относно такса смет и вземането на дългосрочен заем от Общината, но и с голяма загриженост. Загриженост, не защото някои както винаги се опитват да замесят името ми - на това съм свикнал. Със загриженост за Благоевград, смятам, че всеки кмет има правото да реализира своите идеи, проекти, стратегия и визия за града, за това е избран. Но и всеки трябва да носи своята отговорност", коментира Атанас Камбитов.

"В случая отговорността трябва да е гаранция за резултата сега, а не след. Приветствам идеята за развитието на паркова зона Бачиново, но реализирана и финансирана единствено и само по оперативните програми или други финансови инструменти, които не изискват възстановяване на средствата. Другият вариант е да бъде реализиран от частен инвеститор с подкрепата на Общината. Като гражданин, категорично не подкрепям поемането на такъв дългосрочен дълг, защото смятам, че проектът е икономически необоснован и не гарантира възвращаемост на вложените средства и ще бъде пагубен за финансовото състояние на Общината", подчерта Камбитов.

"В миналото сме поемали дългосрочни задължения за около 7 милиона лева, но за да реализираме проекти за над 200 милиона безвъзмездно финансиране. По-простичко казано, този заем би бил оправдан, ако има проекти и програми за безвъзмездно финансиране за около 800 милиона лева", припомни екскметът на Благоевград.

Срещу намерението на Стоянов за кредита се обяви публично юристът Методи Байкуиев - син на строителнияпредприемач Петър Байкушев. Той изрази критичното си станоще на общественото обсъждане, проведено на 6 януари.

22.7 милиона са за нов закрит басейн със спа-център и аквапарк. 6.3 милиона са за парк "Бачиново".

"Не е работа на общината да прави рискови бизнес проекти и да залага целия общински бюджет като обезпечение. Такъв проект се прави чрез концесия от доказано сериозен инвеститор, който разбира от такъв бизнес и е готов да поеме целия стопански риск и да плаща концесионна такса на общината, договорът за концесия трябва да е читав, така че ако конценсионерът не изпълнява, да може да бъде изгонен лесно и бързо", категоричен бе Байкушев.

"Общината може и трябва да оправи Бачиново, но първом трябва да се търси грантово финансиране от европейските фондове. Кметският екип предлага да вземем заем без изобщо да има проект. Празен чек срещу една картинка - кметският екип предлага да вземем заем без изобщо да представя количествени сметки, от които да разберем откъде идват тези 29 милиона лева. Кметският екип предлага да вземем заема на база на нереални прогнози за посещаемост и заложени приходи, според които сметките не излизат. Призовавам кметския екип, ако иска да остане в историята на града с добро, да се откаже от този заем и да изготви проект за възстановяване и разширяване на цялата зелена система на града - нов парк и градини вътре в града, оправяне на междублоковите пространства и разширяване на парк Бачиново. Да потърси първо финансиране от европейските фондове, ЕВБР или еквивалент. Ако кметският екип все пак внесе предложението за заем в този му вид в общинския съвет, призовавам всички общински съветници да гласуват против това предложение и да защитят обществения интерес", апелира Методи Байкушев.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook