Ексминистър блокира Кресненското дефиле

02/08/2022 16:12 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Бившият еколологичен министър Бирислав Сандов е блокирал строителството на Креснеското дефиле.

В понеделник в 17.00 той е отменил всички предишни процедури по ОВОС, които даваха възможност да се доизгради АМ "Струма" през Кресна.

Това означава, че страната ни ще върне в ЕК 1,6 милиарда евро, отпуснати за автомагистралата, разкри ekonovini.bg. Веднага след това Сандов обяви, че има разписани заповеди за „Струма“, но отказа да уточни точно какви. Той посочи, че по-късно днес официално ще даде допълнителна информация по въпроса. Заповедите за спиране на процедурите за АМ „Струма“ не са изготвени от служители на министерството на околната среда и водите, а от активисти на неправителствени организации, които са съветници на Сандов. Причина за това била, че служителите на МОСВ са отказали да участват, тъй като нито са спазени процедури, нито при изготвянето на решението е спазен законът.

Проблем имало и при вписването на тези решения в деловодната система на ведомството. Датата за извеждане на решението била написана с химикал – нещо, което вече не се използва в администрацията.

Липсвали и атрибутите, които трябва да присъстват в такива документи – подписи на експертите от МОСВ, изготвили и съгласували документа. Възможно е тези решения на Сандов да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд и той да ги отмени. АПИ вече се е захванала с оборването.

Очаква се служебният министър да отмени съмнително издадените заповеди от Сандов, с което да прекрати порочната практика отиващи си министри да взимат съмнителни решения в личен интерес.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook