Енергийни шефове с гневно писмо до президента и премиера

25/08/2021 15:34 1 Коментирай

Ръководството на ТЕЦ - Бобов дол негодува от действията на РИОСВ, които отказват за отворят част от котлите. Твърдят, че са изпълнили всички предписания, но атаката срещу тях била преднамерена и намирисваща на корупция.

Отвореното писмо е до президента Румен Радев, до премиера Стефан Янев, редсорния министър Андрей Живков и екологичния Асен Личев.

"Обръщаме се към вас от името на ръководството и неговите над 850 служители, за да направи достояние следния случай, който може да доведе до значителен дефицит на електрическа енергия в страната и да постави пред нови изпитания българската енергийна система и сигурност. При проверка от РИОСВ – София на 29.07.2021г. на „ТЕЦ Бобов дол“ АД е издадено предписание със срок за изпълнение до 30.08.2021г. за уплътняване на газоходите на котли с номера 1 и 2 и отстраняване на пропуски от корпуса на изпускащото устройство на СОИ 1. На 17.08.2021г. отново РИОСВ-София депозираха в нашето деловодство ПАМ РД-03/16.08.2021г. за спиране на котли 1 и 2, заповед, която бе обжалвана от нас", се сочи в писмото.

"На 24.08.2021 при инициирана от „ТЕЦ Бобов дол“ АД проверка с искане РИОСВ – София да са уверени, че всички предписания са напълно изпълнени, въпреки констатациите от контролния орган, че всичко е изпълнено и отстранено, отново се настоява от представителите на институцията, след проведен телефонен разговор с ръководството от МОСВ и дадени инструкции по телефона, котли с номера 1 и 2 да бъдат запечатани", съобщават енергийните шефове.

"Във връзка с гореизложеното ви съобщаваме, че действията, предприети от страна на РИОСВ-София спрямо нас, са грубо нарушение на собствените им предписания и незачитане на посочените от тях срокове, което силно навежда на мисълта, че в това си искане има и друг, нездрав, корупционен умисъл. Неплануваното спиране на котлоагрегати в централата ще доведе до извеждането на 250мВт от енергийната система и закупуването им от сегмент „Ден напред“ на БНЕБ. Сумарният ефект от 500 мВт/ч ще доведе до сериозно покачване на цените на електроенергията. Този шок ще бъде поет, както от българския бизнес, така и от българските граждани", убедени са от ТЕЦ-а.

Напиши коментар

Коментари

  1. Иван Левчев -
    Тези енергийни шефове където ревът до президента и министър председателя на републиката да кажат колко подадени оплаквания има от жителите на село Големо село в РИОСВ София и МОСВ.РИОСВ СОФИЯ да покаже направените замервания от мобилната измервателна стация 5оято се намира на центъра на селото

Социално

новини благоевград facebook