Евродепутат прогнозира, че ще връщаме пари за АМ "Струма"

13/06/2022 18:20 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Евродепутатът и областен лидер на ГЕРБ в Благоевградско Андрей Новаков критикува управляващите пред актива в Разлог.

"Загубата на европейско финансиране е национална катастрофа. Едно провалило се правителство взема за заложник над 30 милиарда лева от парите за хората", изтъкна Новаков пред съпартийците си, които се очаква да гласуват извънредно за кмет.

"Загубата на европейски средства днес бе потвърдена и от вицепремиера Борислав Сандов. Хаосът и политическата несигурност застрашават сериозно достъпа на България до европейско финансиране, а администрацията не обработва и не праща в срок исканията за възстановяване на средства от ЕС по вече извършени инвестиции. За периода 2021-2027 г. държавата трябва да инвестира средно по 3 милиарда на година кохезионни средства, за да оползотвори бюджета си. Липсата на одобрени и работещи споразумение за партньорство и програми означава, че сме пропуснали да инвестираме над 4 млрд. лв. кохезионни средства до сега, и то на фона на острата нужда поради кризите", пресметна Новаков.

Закъснението в старта на програмите не само поставя под съмнение довършването на АМ „Струма“, но и може да доведе до безпрецедентно връщане на средства от страна на България към европейския бюджет поради неизпълнението на проекта в неговата цялост", прогнозира евродепутатът.

Според него одобреният Национален план за възстановяване и устойчивост не е добра новина, а загадка - общините и бизнеса все още нямат яснота как и кога да кандидатстват за средствата. По думите му част от парите ще бъдат загубени поради невъзможност да бъдат договорени и изпълнението да приключи на време. За тази година трябва да са договорени 9 милиарда лева, а това вече е невъзможно, защото няма избрани изпълнители и не се работи по проекти.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook