Евтин ток до 800 киловатчаса няма да има

23/10/2022 10:25 1 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

"България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа и няма да допуснем българите да се товарят с непосилни сметки за ток", съобщиха от енергийното министерство днес. Изненадващо от ведомството обявиха, че няма да има двойна тарифа за тока.

Идеята е отхвърлена на базата на постигнатите успехи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система и двойното намаляване на цената на газа, посочиха от ресорното министерство.

Припомняме, преди два дни служебният министър Росен Христов съобщи на специален брифинг, че кабинетът ще предложи евтин ток до 800 киловатчаса на месец за бита през зимния отоплителен сезон, а над тази консумация домакинствата да плащат високите цени, по които се търгува електроенергията на борсата.

"Полагат се всички усилия да се задържат и дори намалят цените на газа, което ще позволи да не се увеличава цената на топлинната енергия от 1 януари следващата година. Този успех ще помогне да се избегне свръхнатоварването на енергийната и електропреносна система през отоплителния сезон. При непредвидени ситуации и нов ръст на цената на газа, ще се търсят механизми за компенсиране на потребителите", информираха от Министерство на енергетиката.

В заключение от министерството призоваха въпросът да не бъде политизиран: "Министерството на енергетиката работи по различни разчети и антикризисни варианти, които е готово да представи на Народното събрание за обсъждане и решение. Силно се надяваме проектобюджетът и предлаганите мерки за компенсация на потребителите и стабилизиране на енергийната система да не станат заложник на предизборна надпревара."

 

Напиши коментар

Коментари

  1. П.Белегански. -
    Облекчение за отопление с ток няма. Поевтиняване на газ имало? Нямам достъп до газ! Да започна ли да се отоплявам със стари гуми за да се отработи правило еднакво облекчаващо всички потребители на топлина за елементарни битови нужди през зимата.За това че съм на село нямам достъп до газ и до оптичен кабел който минава на 10 м от вратата ми. Явно съм дискриминиран от държавата !

Социално

новини благоевград facebook