Фермери искат тежки глоби за фалшиви храни и разкриване на фирмите

17/06/2023 11:25 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

От гилдията на животновъдите настояват само български суровини да се използват в производството на харите по Българския държавен стандарт. Според представителите на всички сдружения на животновъдите трябва да се налагат тежки глоби на нарушителите, а фирмите да се съобщават публично.

"Голяма част от потребителите не са наясно какво консумират. Ако на даден продукт пише, че е произведен по БДС, това не значи, че суровините са български. Затова от години се борим да се промени Българският държавен стандарт, като задължително за него се въведе условие суровината да е с произход България", коментира Симеон Караколев от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, организирана от сдружение "За достъпна и качествена храна".

Както вече стана известно, заради недостига на качествено говеждо месо у нас дори и деликатеси, получили статута на защитен географски продукт в ЕС, се произвеждат от вносно месо. Такъв е случаят с прочутия Горнооряховски суджук, който се прави с говеждо, внесено от Румъния. Очаквано фермерите поискаха и повишаване на субсидиите като друга важна мярка за стимулиране на отглеждането на животни.

"Настоящите смешни глоби, налагани от Агенцията по храните, не може да стреснат нарушителите, смятат животновъдите. "Българските контролни органи не искат да нарушават статуквото на месопреработвателите, чието лоби е много силно", каза Караколев. Фермерите дадоха пример със солени глоби в Гърция, където миналата година най-голямата мандра и млекопреработвател е била глобена с 250 000 евро, защото вместо козе мляко е сложила краве мляко в сиренето фета. Мандрата се знае, навсякъде е обявена, с предупреждение, че при втори случай ще ѝ отнемат лиценза за 6 месеца. Друг случай, с втората по големина фирма, глобена със 160 000 евро, защото не е спазила срока за престояване на сиренето. "Това е разковничето - високи глоби и тези, които са сгрешили, да са на показ", коментира Караколев. У нас обаче БАХБ крие имената на фирмите, заловени в нарушения, като се оправдава, че законът не ѝ дава право да ги оповестява. Освен това от Агенцията по храните са обяснявали отказа да цитират конкретни нарушители с опасенията, че това може да предизвика фалита им. Благодарение на разследвания на неправителствени организации като "Активни потребители" разбираме кои производители са некоректни на пазара. "По-добре да фалират няколко некоректни производители на некачествени храни, за да отворят път за много повече качествена българска храна", посочи Симеон Караколев.

Тези дни новият министър на земеделието Кирил Вътев, който е известен месопреработвател, но и животновъд, обяви пред депутатите от комисията по земеделие, че ще затегне контрола върху цялата агрохранителна верига. Той спомена, че в момента при месните продукти, които се продават с марката "Стара планина" - стандарт, утвърден от министерство на земеделието преди години, се разчита единствено на самоконтрол и "всеки прави каквото си иска".

Вътев се зарече да реши дългогодишния проблем с виртуалните животни, с които се източват субсидии, както и с животните под селекционен контрол, които обаче не отговарят на никакви качества, но пък стопаните им получават немалки субсидии, пише sega.bg.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook