Финансов стимул за повече бебета в Петрич

17/02/2020 18:29 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Подпомагат семейства и двойки във фактическо съжителство при раждане, осиновяване и отглеждане на деца в Петричко. Фиксирани са и сумите за фонасово подпомагане от Общината.

За родено второ дете се отпускат 700 лева. 900 лева е сумата за трето дете. По 700 лева ще се дават за всяко следващо при раждане.

Това е залегнало в програма на ГЕРБ-Петрич, огласи лидерът и кмет на южния град Димитър Бръчков.

За родените в петричката болница Общината увеличава помощта на 1 000 лева, за второ дете, 1200 лева за трето и по 1000 лв за всяко следващо дете.

За родителите, които ще решат да имат трето дете, Община-Петрич ще предоставя и безплатен талон за паркиране в „Синя зона“ през първата година на бебето, пише в програмата на ГЕРБ, която се бори с демографската криза в региона.

По 250 лева еднократно ще получават родителите при записване на детето в ясла или градина. Еднократа помощ ще получават при постъпване в първи клас, като помощта ще бъде уеднаквявана с тази, която социалното министерство отпуска.

Регламентирани са и условията за общинска помощ на двойки с репродуктивни проблеми, които всяка година ще могат да кандидатстват.
"Програмата, която изготвихме, включва общинско подпомагане още от второ дете. Искаме да подкрепим осъзнатото, отговорно и пълнолетно родителство. Нашият анализ показва, че през последните четири години има спад с 10% при раждането на второ дете. Затова подпомагането за родителите започва от него", обясни Бръчков.

По отношение на първокласниците ще се обхванат и родителите, които не отговарят на изискванията за еднократна помощ от МТСП. За да получават помощта родителите трябва да бъдат с постоянен и настоящ адрес в общината повече от 1 година към момента на кандидатстването за подпомагане, да са пълнолетни, здравноосигурени, 12 месеца преди раждането или осиновяването поне единият да е бил работещ, да нямат задължения към НАП и към общинския бюджет.

"Няма как някои да формират дохода си на база раждане на деца, без да допринасят за бюджета на Общината, мотивира се градоначалникът.

По отношение на гарантираното по Програмата подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми основното е, че родителите ще имат право на 2500 лева за един опит годишно, а това подпомагане няма да ограничава кандидатстването пред фондове за асистирана репродукция.

Значително се съкращават сроковете като цяло за отпускането на подпомагане за родители при отглеждане и осиновяване на дете, както и за тези с репродуктивни проблеми

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook