Фирмата, запалила мост при Дупница, внася боклуци на калабрийската мафия

02/01/2020 18:49 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Дупнишката фирма "Феникс", чийто боклук подпали мост на АМ "Струма", е складирала отпадъци калабрийската мафия Ндрангета.

Компанията се е сдобила с разрешително от РИОСВ за горене на боклука от Италия, въпреки че не е имала капацитет да извърши подобна дейност. Проверява се дали разрешителното е фалшиво. Отпадъците били съхранявана в склад в Плевен, който в момента е запечатан от властите, предаде Нова. По първоначална информация става въпрос за над 8000 тона боклук.

По случая е образувано досъдебно производство. Разследването е свързано с длъжностни лица, които евентуално не са изпълнили задълженията си във връзка с вноса и съхранението на отпадъци.

От МВР официално съобщиха, че разследването тече от близо два дни, образувано е досъдебно производство. Извършени са всички необходими и неотложни действия – огледи, разпити на хора, изземване на документация. По документи на фирмата на проверяваната площадка има 9 тона отпадъци с неопасен произход – от метал, дърво, пластмаса и хартия. Предстои анализ на събраните доказателства и планиране на последващите действия. Престъпното деяние е по чл. 353 „Б“ от НК – нарушаване на установения ред при управление и съхранение на отпадъци и с това създаване на опасност за живота и здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда. До момента са установени нарушения на изискванията по съхранението и преработката, но няма опасност за здравето на хората.

Депонираните отпадъци в по-голямата си част са внесени от Италия, но не с влакови композиции, а по море. Предстои изпращане на запитване до италианските власти дали тези отпадъци са свързани с разследване в Италия, както и превод на фирмена документация. Работата по изясняване на факти и обстоятелства по случая продължава.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook