Футболист, съден за черно тото, получи 30 000 лева

11/07/2024 08:05 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Магистрати присъдиха на футболист, съден за черно тото, 30 000 лева. Обезщетението е по делото е една трета от претендираната сума.

Делата се точат от 2018 година. Казусът е с играча от Банско Иван Топузов, обвинен, че е организирал залагания, а преди това е уговарял мачове. Сега Топузов е в треньорския щаб на отбора.

След като през годините бе оневинен на две инстанции, Топузов заведе дело по Закона за отговорността на държаватане за незаконно обвинение от страна на прокуратурата в Софийския градски съд.

Топузов изтъква пред съда, че обвиненията са се отразили на кариерата му, изпаднал е в депресия и не е можел да внася пари в семейната хазна. Страданията си е оценил на 100 000 лева. Освен това твърди, че са уронили доброто му име в обществото. По делото се обсъжда цялостното отражение на предприетото наказателно преследване върху живота на футболиста – семейство, приятели, професия. В килията той получава разстройство в адаптацията с тревожнодепресивни симптоми.

Случаят доби преди повече от пет години голям отзвук, тъй като гръмна в медиите. Като доказателство са приложени медийни публикации. Прокуратурата оспорва, че няма общо с популяризирането на обвиненията за черно тото, но Темида не е съгласна. Разгласяването, дори да не е станало по инициатива на прокуратурата, е пряка последица от повдигнатото от нея обвинение, категоричен е съдът.

Положението се утежнява още повече, тъй като Топузов живее в малък град, където всички се познават. Нормално е да се приеме, че по време на цялото наказателно производство обвиненият изпитва неудобства, чувства се унизено, притеснен е и е несигурен. Накърняват се моралните и нравствените ценности на личността, както и социалното общуване, коментират още магистратите. 

Според обвинението Топузов е бил част от престъпна банда заедно с шефа на клуба Йордан Байряков и футболиста Любомир Витанов. Групата действала от май 2015 г. до декември 2018 година, като имала за цел да получава облаги, за да повлиява на резултати от мачове от „Б“ групата, твърди прокуратурата. В обвинителния акт са цитирани конкретни двубои – с „Нефтохимик“ (Бургас) и дублиращия тим на „Лудогорец“. Решението не е окончателно и може да се обжалва, пише bgdnes.bg.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook