Габриел: Недоверието в партньорите е огромно, страхът в администрацията е потресаващ

30/05/2023 13:12 0 Коментирай

Томислав Дончев и Мария Габриел дадоха извънреден брифинг в НС, който бе предаван в социалните мрежи.

"Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за съставяне на правителство не са пропаднали необратимо, въпреки изтеклите записи от Националния съвет на "Продължаваме промяната". За да имат те развитие обаче, е необходима промяна в отношението и претенциите от страна на десните. Разговорите не са в ледена епоха, няма обаче и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете - каза Габриел. - Разговори може да има само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието. За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас ще замрази тотално държавата, призовавам ПП-ДБ за преосмисляне на всичко това, което изброих", заяви кандидатът за премиер Мария Габриел.

"Нека бъдем ясни, че разочарованието в обществото е огромно, недоверието в партньорите ни е огромно, страхът в администрацията ни е потресаващ. От тази криза се излиза само с усилие за доверие от страна на всички участници в обществено политическия живот и цел. И ако истинската цел е да стабилизираме държавата и да се погрижим за хората, то всеки трябва да направи крачка назад и да предложим работещо решение, което да носи стабилност. Мандатоносителят е на ход да търси и да намери подкрепа", категорична е бившата еврокомисарка.

Томислав Дончев пък настоява за преосмисляне на предложения от ПП и ДБ проектосъстав на кабинета, който да включва повече представители на ГЕРБ. "Искам да се обърна към всички колеги и не искам това да бъде възприемано като някакъв ултиматум. По-скоро като приятелски съвет. Сменете подхода. Не може с 15% от народните представители да искаш да получиш цялата власт", заяви Дончев, като преброи, че само ПП има 37 депутати.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook