Гавра с труда на тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско

25/12/2020 17:18 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Тютюнопроизводители в Гоцеделчевско са притиснати от недоимък и са принудени да продават реколтата си на безценица, съобщиха от сдружение "Басма".

"Изкупната кампания започна с цена от 5-6 лева за килограм. Тютюнът е отлично качество, фирмите плащат по левче повече, когато стопаните започнат да се пазарят", коментира председателят на сдружението, земеделецът от Хаджидимово Иван Сабахлъков.

Той припомни, че миналата година тютюнът е бил доста по-некачествен, но тогава прекупвачите плащали до 10 лева за килограм. През последните месеци година масово се купува гръцки тютюн, каза Сабахлъков, но в южната ни съседка държавата дава сериозни субсидии, каквито българите никога не са имали.

Производителите са депозирали искане пред премиера Бойко Борисов, пред народните избраници и ресорното министерство за спешни мерки за подпомагане на отрасъла в условията на пандемията. Посочват, че и земеделците трябва да получат обезщетения, както ресторантьорите и хотелиерите. Настояват за промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook