Газ има до изборите

22/08/2022 16:02 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Министърът на енергетиката Росен Христов обясни, че количества газ са осигурени частично за септември и недостатъчно за октомври. Заради това служебното правителство се е фокусирало върху количествата, а не върху цената, което подсилва инфлацията в страната.

Финансовата дупка в дружеството „Булгаргаз“ е било за стотици милиони, въпреки че реализира печалба, то е било абсолютно неспособно да извършва нормална търговска дейност, за да се разплаща за доставките на газ.

"Очевидно трябва да се обърнем към „Газпром“, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов на брифинг на енергийния щаб в Министерски съвет днес.

По думите му преговорите ще бъдат „много дълги и много тежки“, заради политиката на правителството спрямо Русия и обвини кабинета „Петков“ за изгонването на руските дипломати. „Спираме да гоним топката“, обяви Христов, и добави, че правителството ще търси газ на оптимална цена, а не какъвто и да е газ. Той заяви, че правителството ще се възползва само от един, от седемте танкери с американски газ. По думите му цените са атрактивни, но цената за разтоварване на терминалите е висока и бизнесът не би могъл да си позволи този газ.

Министърът заяви, че Азербайджан може да увеличи с 50% доставките по вече сключения договор. Цените за новите количества обаче ще са различни. Той се надява в микса да влязат газ от Газпром и Турция като се постигне цена от 250-300 лева за мегаватчас.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook