Генерал Боцев стана посмъртно почетен гоцеделчевец

31/07/2020 13:41 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Удостоиха посмъртно със званието "Почетен гражданин" на Гоце Делчев на генерал Андрей Боцев - бишият началник на отбраната. Решението бе взето единодушно от общинските съветници.

След гласуването и оповестяването на резултата, всички присъстващи в залата изразиха и своето голямо уважение към личността на генерал Боцев със ставане на крака и аплодисменти.

Началникът на отбраната на България напусна този свят 27 февруари. Докато заемаше най-високите военни длъжности в държавата, той нито за миг не забрави своя роден край и като истински патриот и родолюбец винаги е оказвал сериозна подкрепа на община Гоце Делчев.

Генерал Андрей Илиев Боцев е роден в Гоце Делчев на 26 ноември 1959 година. Възпитаник е на Природоматематическа гимназия „Яне Сандански“, а след това на Висшето военно училище „Васил Левски” във Велико Търново. По-късно завършва и Военната академия „Георги Сава Раковски“. 

Започва кариерата си като командир на взвод в родния си град Гоце Делчев. Преминава през всички стъпала на военната служба – командир на рота, на мотострелкови батальон, на мотострелкови полк. Командир на бронетанкова, а след това и на планинска бригада. Заради своите познания, умения, опит и добра служба, през 2011 г. става командир на Сухопътни войски, а през 2017 година заема най-високата военна длъжност – началник на отбраната на Република България и е произведен в най-висшето военно звание генерал през 2018 година.

За своята професионална дейност е награден от Министерство на отбраната с награден знак „За вярна служба под знамената” – ІІІ степен и ІІ степен, с държавни награди: медал „За отличие в Българската армия” и медал „За заслуги към Българската армия“. Посмъртно е награден с орден „Стара планина“ първа степен с мечове за цялостната му дейност по развитието и укрепването на Българската армия и приноса му за националната сигурност.

Той е чичо на депутата от БСП Богдан Боцев.

.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook