ГЕРБ предложи на ПП парламентарно мнозинство

08/11/2022 10:41 0 Коментирай
Снимка бтв Снимка: бтв

Активът на ГЕРБ и ПП провеждат експертен разговор. И двете формации подчертават, че предмет на обсъждане са само законодателни приоритетиОт страна на ГЕРБ-СДС разговора води Десислава Атанасова, а от ПП - лидерите й Асен Василев и Кирил Петков.

В началото на срещата Атанасова поздрави представителите на втората по големина политическа сила и подчерта, че нейната партия е големият победител. Срещата се предава на живо.

В началото още Атанасова заяви, че целта на срещата е да се проведе диалог за постигането на базов консенсус по политики, които са важни за всички граждани. Тя изтъкна, че някои от приоритетите, на които настоява ПП, вече са одобрени от Народното събрание - например, решението на парламента, с което се подкрепя влизането на България в еврозоната, както и друго решение, което задължава служебното правителство да внесе цялото необходимо законодателство по Плана за възстановяване и устойчивост.

Атанасова настоя да бъде отделено специално внимание на проблемите на вътрешната сигурност, особено с оглед на инцидента на българо-турската граница, при който загина полицай. Накрая водачът на герберите предложи на днешната среща да се постигне "базов консенсус", а впоследствие експертни групи на двете формации да доработят детайлите.

В отговор Петков подчерта, че ПП ще остане конструктивна опозиция, и срещата не бива да се разглежда като подкрепа за правителство с мандата на ГЕРБ-СДС. Бившият премиер посочи, че допълнителните социални разходи, които неговата формация иска, са синхронизирани с приоритета им да се запази бюджетният дефицит в рамките на 3 процента - нещо, за което герберите редовно твърдят, че са в противоречие. Той даже помоли да се отделят няколко минути от времето на срещата за презентация, на която ПП да докаже, че такова противоречие няма.

"Ще трябва да се търси решение на политическата криза. Бюджет или антиинфлационни мерки се приемат с широко мнозинство. Нека заедно да търсим това парламентарно мнозинство. Колегите от БСП също имат социална програма", изтъкна Атанасова.

В отговор Петков подчерта, че ПП ще остане конструктивна опозиция, а срещата не бива да се разглежда като подкрепа за правителство с мандата на ГЕРБ-СДС. Бившият премиер посочи, че допълнителните социални разходи, които неговата формация иска, са синхронизирани с приоритета им да се запази бюджетният дефицит в рамките на 3 процента - нещо, за което герберите редовно твърдят, че е противоречие. Той даже помоли да се отделят няколко минути от времето на срещата за презентация, на която ПП да докаже, че такова противоречие няма.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook