Гешев прати в КС текст за проститутки и просяци

05/05/2022 12:24 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Главният прокурор Иван Гешев оспорва в Конституционния съд член от Наказателния кодекс, касаещ безделничество. По този текст се подвеждат под наказателна отговорност проститутките и просяците.

Член 329 от Наказателния кодекс гласи, че "пълнолетно работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация". Втората алинея регламентира, че "който системно се занимава с просия, се наказва с пробация за срок до две години".

Според Гешев разпоредбата противоречи на правото на труд на гражданите и на принципа на правовата държава.

Текстът е изменян два пъти - през 1975 г. и през 2004 г., когато се предвижда новото към онзи момент наказание пробация. Главният прокурор напомня, че е въведен, докато действа Конституция, която приема труда не само като право, но и като задължение. "Трудът е дълг и въпрос на чест за всеки работоспособен гражданин. Всеки гражданин е длъжен да се занимава с обществено полезен труд и да работи според своите сили и способности", гласи основният закон от 1947 година.

Гешев подчертава, че чл. 329 е твърде остарял и не съответства на реалните обществено-икономически условия в страната. "Така например, от мотивите на съдилищата, постановили осъдителни актове (след 1989 г.) по чл. 329, е видно, че най-често срещаната причина за осъществяването (на тези престъпления) е тежкото материално състояние и безработица на извършителите", се посочва в искането, пише leks.bg. Гешев смята още, че доколкото с определено поведение не се нарушава закон, преценката за това дали то е морално и приемливо от обществото е субективна и не може да бъде критерий за наказателноправна санкция, тъй като е елемент от правото на личен живот и не се нуждае нито от правно разрешение, нито от правила за извършване.

"Гражданите имат конституционно гарантирана от законите свобода да си набавят средства за препитание по всякакви правомерни начини, трудови и нетрудови, дори когато те могат да бъдат оценени като безнравствени", обяснява Гешев. 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook