Гешев проверява затвора в Бобов дол и общежитието в Самораново

14/06/2021 17:57 0 Коментирай

Главният прокурор Иван Гешев разпореди проверки в местата за лишаване от свобода. Сред тях са затвора в Бобов дол и общежитието за затворници в дупнишкото село Самораново. Проверката ще се извърши от Окръжна прокуратура-Кюстендил.

Трябва да се установи какъв е броят на регистрираните случаи на оплаквания за упражнено насилие и констатирани травматични наранявания на изтърпяващи наказания и по колко от случаите са уведомени държавните обвинители. Трябва да се установи колко са приключените или образуваните преписки.

Докладите за резултатите от проверките следва да се изготвят в кратки срокове. Указано е в случаи на установяване на данни за престъпления или нарушения, да се предприемат необходимите действия за отстраняване на закононарушенията и ангажиране на наказателна и/или дисциплинарна отговорност на виновните лица.

На административните ръководители на Софийска градска прокуратура и окръжните прокуратури в Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Бургас, Варна, Плевен, Ловеч и Враца, е възложено сформирането на екипи за извършването на проверки в затворите и затворническите общежития.

Целта е да се провери спазват ли се разпоредбите на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС) и съответната актуална заповед на министъра на правосъдието, регламентиращи притежаването и забраната за притежаване и ползване на вещи и предмети от лишените от свобода.

Обект на проверката са и дали се осигурява незабавен достъп на затворниците до медицински специалист, извършва ли се щателен медицински преглед, предприемат ли са незабавни действия по уведомяване на съответната прокуратура и изпращане на относимите документи, осигурява ли се допълнително освидетелстване на пострадалия от независим експерт.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook