Гладна стачка в петричко село заради сеч на 300 декара гора

01/12/2023 16:36 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

В Петричко излязоха на пореден протест заради предстоящо изграждане на огромна фотоволтаична централа. Разрешили са предишните съветниците в южния два-три месеца по предложение на кмета Димитър Бръчков преди местните избори. Заради централата ще се подложи на сеч около 300 декара гора в село Старчево. Освен това обектът, даден на концесия за 35 години на мастит бизнесмен, е вододайна зона. Самата гора е била залесена от хората в Старчево преди 70 години заради наводнения при дъждове . Заедно с местните протестира и кметът Георги Кузманов. Недоволни жители в селото са готови да обявят гладна стачка, за да пазят гората.

Както вече информирахме, инвестиционното намерение е на столична фирма, в което до скоро е била сестрата на общинар в Петрич. Проектът за парк в село Старчево е одобрен от кметския екип. Инввеститор е дружеството "Тринити Инвест Мениджмънт". В търговския регистър като управител е посочен Юлиян Кирилов Личев.

Любопитна подробност е, че всички документални и съгласувателни процедури, разрешителни, осигуряване на достъп, строителство на трафопост и изграждане на трасето на парка, са за сметка на Община-Петрич. Дружеството - концесионер изчислява над 1 500 000 лева печалба годишно от централата. Благодарение на старчевци вече тече проверка от земеделското министерство и МОСВ. Сезирали са и омбудсмана.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook