Глиган разкъса ловни кучета

19/12/2023 09:11 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Няколко кучета са рабили разкъсани от глиган по време на ловен излет. Две от тях са били спасени от ветеринар.

Гледката потресла 18 ловци от дружинката в гоцеделчевското село Абланица. Още на първата гонка в местността „Дрежно”, кучето на ръководителя Халил Гущеров, вдигнало 13 диви прасета - три глигана, три майки и седем приплода. Младият ловец от ЛРД-Абланица Юсеин Гушеров, който в тази гонка е бил гонач, веднага отстрелял два приплода. На пусиите паднал един от глиганите и още един приплод. Един от ловците стрелял и по най-едрия глиган, но той успява да се измъкне в друга посока. Истинската драма започва от този момент. Всички кучета, водени от Джамал, преследват настървено по кървавата следа ранения глиган. В един момент ловците по пусиите чуват кучешки писъци и скимтене и последваща смразяваща тишина, разказаха от Съюза на ловците и риболовците.

С помощта на тракерите Юсеин Гушеров намерил кучетата, разхвърляни по поляната. Глитанът още подхвърлял във въздуха едно от тях.

С един изстрел го убил и останал поразен от гледката с ранените и разкъсани кучета. Свързва се с останалите ловци и отговорника на лова веднага прекратява излета, за да помогнат на ранените кучета. Качили ги в два пикапа и още в движение се обадили във ветеринарната клиника в Гоце Делчев да бъдат готови да окажат медицинска помощ. Въпреки бързите мерки още на хирургическата маса две от тях умират – Елза и Барак, с разбити гърди и разкъсан бял дроб. На останалите са били извършени необходимите ветеринарномедицински процедури.

"Едно добре обучено куче за лов на дива свине освен че струва доста скъпо, за него се полагат дългогодишни специални техники за обучение. Всяка кучешка смърт или нанесена рана по време на лов е огромна загуба не само за собственика, но и за цялата дружинка", коментираха от slrb.bg. Глиганът е с впечатляващи бивни - близо 28 сантиметра.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook