Гоцеделчевски ученик е втори в света по астрофизика

22/11/2021 17:59 0 Коментирай

Наши ученици спечелиха 5 медала на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. Сред отличените е гоцеделчевски гимназист, любимец на президента Румен Радев. Иван Попов завоюва сребърен медал в конкуренция с 298 състезатели от 48 държави.

Надпреварата тази година бе дистанционна с виртуален домакин Колумбия. Ученикът от 12 клас в ПМГ "Яне Сандански"-Гоце Делчев участва за четвърти път в олимпиадата и отново е сред първите в света.

Иван има сребърен медал и от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика миналата година и предходната в Румъния. Носител е на сребърен медал и от олимпиадата в Шри Ланка.

"Ние сме изключително горди с нашето сребърно момче, което не спира да ни радва с невероятните си успехи! Иване, продължавай все така целеустремено да следваш мечтите си! Нека успехите ти са равни на броя на звездите в небето", пожелаха от гимназията в Гоце делчев.

Иван Попов стана един от младежите, които имаха честта да бъдат приети от президента Радев преди две години. Той гостува на събитието по специална покана на държавния глава като част от националния ни отбор по астрономия, с който стана трети в света на Международната олимпиада по научната дисциплина в Румъния.

Международна олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда за първи път през 2007 година. България се включва през 2011-а, когато олимпиадата е в Полша.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook